Nekem igazán nem kenyerem a főzés, mint inkább egy kellemes kényszerűség, gondolván az éhes szájakra, az édesség utáni vágyakra és az évenkénti zsúrokra. Az idei Vilma zsúr best of-ja a félpaleos cake-pop-ok, azaz "sütinyalókák", Tőlem.
1.) Piskótát kell készítenünk, amihez 6 db tojásra, 6 ek. nyírfacukorra, 6 ek. mandulalisztre, 2 ek. gesztenyelisztre, 1 ek. szőlőmagolajra, egy csipetnyi sóra és késhegynyi szódabikarbónára van szükségünk. A sütőt érdemes előmelegíteni. A tojásfehérjét kemény habbá verjük fel, amihez kanalanként hozzáadagoljuk először a nyírfacukrot, majd a csipetnyi sót, aztán a tojás sárgáját, végül a magliszteket. Utolsónak tegyük hozzá a szódabikarbónát és az olajat, de ezt már csak finoman keverjük el. Az olajjal kikent tortaformába öntsük bele, majd tegyük a nem túlhevített sütőbe (hogy a cukor ne váljon ki), és szép lassan süssük meg. Elkészültekor hűtsük ki - akár egy éjszakára a hűtőbe is tehetjük -, majd finoman morzsoljuk szét.
2.) 50 g vajat és 100 g natúr krémsajtot (Philadelphia, vagy a Lidlben kapható krémsajt is tökéletes) keverjünk össze, amit fokozatosan a szétmorzsolt piskótatésztához kell gyúrnunk. Ezt a masszát ismét a hűtőbe kell tennünk, legalább 1 órára.
3.) A hűtőből kivett masszából apró golyókat kell gyúrnunk. Lényeges, hogy ezek 1-1,5 cm-nél ne legyenek nagyobbak, mert a hurkapálcikák ennél nagyobbakat nem bírnak el, és odavesznek, a tapasztalat mondatja ezt velem :-( Ez a mennyiség úgy 30 db golyócskára lesz elegendő. Ezeknek ismét a hűtőben kell várakozniuk, legalább 20 percig.
4.) Ezalatt a 20 perc alatt érdemes a csokit, vízgőz felett felolvasztani. A Lidlben vásárolt, 75 %-os kakaótartalmú, 2 tábla étcsoki tökéletes erre a célra.
5.) Amint a hűtőből kivesszük a golyócskákat, elkezdhetjük a hurkapálcikára szurkálást. A pálcák végét érdemes a csokiba mártani, majd szúrjuk jól rá a golyócskát. Egy evőkanál segítségével fürdessük meg ezt a pálcára felszúrt golyócskát a csokiban, majd szórjunk rá díszítő cukorkát, szezámmagot, majd szúrjuk rá egy hungarocell darabra. Ennek hiányában a tésztaszűrő is megteszi. Amint az összes sütinyalókával végeztünk, még utoljára egyszer a hűtőbe vissza kell tennünk őket, hogy a csokimáz megszilárduljon. Ezt követően akár be is "csomagolhatjuk" , vagy akár rögtön meg is ehetjük. Mi az utóbbit választottuk!
Cake pop Cuppcakes Lilla receptje után |
1.) Piskótát kell készítenünk, amihez 6 db tojásra, 6 ek. nyírfacukorra, 6 ek. mandulalisztre, 2 ek. gesztenyelisztre, 1 ek. szőlőmagolajra, egy csipetnyi sóra és késhegynyi szódabikarbónára van szükségünk. A sütőt érdemes előmelegíteni. A tojásfehérjét kemény habbá verjük fel, amihez kanalanként hozzáadagoljuk először a nyírfacukrot, majd a csipetnyi sót, aztán a tojás sárgáját, végül a magliszteket. Utolsónak tegyük hozzá a szódabikarbónát és az olajat, de ezt már csak finoman keverjük el. Az olajjal kikent tortaformába öntsük bele, majd tegyük a nem túlhevített sütőbe (hogy a cukor ne váljon ki), és szép lassan süssük meg. Elkészültekor hűtsük ki - akár egy éjszakára a hűtőbe is tehetjük -, majd finoman morzsoljuk szét.
2.) 50 g vajat és 100 g natúr krémsajtot (Philadelphia, vagy a Lidlben kapható krémsajt is tökéletes) keverjünk össze, amit fokozatosan a szétmorzsolt piskótatésztához kell gyúrnunk. Ezt a masszát ismét a hűtőbe kell tennünk, legalább 1 órára.
3.) A hűtőből kivett masszából apró golyókat kell gyúrnunk. Lényeges, hogy ezek 1-1,5 cm-nél ne legyenek nagyobbak, mert a hurkapálcikák ennél nagyobbakat nem bírnak el, és odavesznek, a tapasztalat mondatja ezt velem :-( Ez a mennyiség úgy 30 db golyócskára lesz elegendő. Ezeknek ismét a hűtőben kell várakozniuk, legalább 20 percig.
4.) Ezalatt a 20 perc alatt érdemes a csokit, vízgőz felett felolvasztani. A Lidlben vásárolt, 75 %-os kakaótartalmú, 2 tábla étcsoki tökéletes erre a célra.
5.) Amint a hűtőből kivesszük a golyócskákat, elkezdhetjük a hurkapálcikára szurkálást. A pálcák végét érdemes a csokiba mártani, majd szúrjuk jól rá a golyócskát. Egy evőkanál segítségével fürdessük meg ezt a pálcára felszúrt golyócskát a csokiban, majd szórjunk rá díszítő cukorkát, szezámmagot, majd szúrjuk rá egy hungarocell darabra. Ennek hiányában a tésztaszűrő is megteszi. Amint az összes sütinyalókával végeztünk, még utoljára egyszer a hűtőbe vissza kell tennünk őket, hogy a csokimáz megszilárduljon. Ezt követően akár be is "csomagolhatjuk" , vagy akár rögtön meg is ehetjük. Mi az utóbbit választottuk!
A csokimázba forgassuk meg a golyócskákat. |
Feldíszíthetjük dekorcukorkával, vagy akár szezámmaggal is. |
Szúrjuk a frissen elkészült cake pop-okat hungarocellre, vagy ennek hiányában tésztaszűrőbe. |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése